Diğer sağlık problemleri

Serebral palside diğer sağlık problemleri
2015-12-27 0

Serebral palsili çocuklarda motor-hareket zorluklarına ek olarak sıklıkla başka zorluklar da görülebilir. 
 
1.  İşitme sorunları: Bütün serebral palsili çocuklar işitme taramasından geçmelidir.
 
2. Görme sorunları: Serebral palside şaşılık oldukça sıktır. Başka göz sorunları da görülebilir. Bu nedenle serebral palsili çocukların erken dönemde göz hekimi tarafından muayenesi önemlidir.
 
3.  Epilepsi: Serebral palsili çocukların yaklaşık üçte birinde gelişir. Nöbetler seyrek veya sık olabilir.  Nöbetlerin kontrolü için hastanın bir çocuk nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir (bkz epilepsi).
 
4.  Öğrenme güçlükleri: Serebral palsili çocuklarda bilişsel yetiler çok büyük değişkenlik gösterebilir. Bazı hastalarda bilişsel yetiler etkilenmezken diğerlerinde hafiften ağıra değişik derecelerde öğrenme güçlükleri yaşanabilir. Bu nedenle erken bebeklik döneminden itibaren çocuk nöroloğu tarafından gelişim değerlendirmesi yapılmalıdır. Bebeklik dönemi sonrasında hekim tarafından psikometrik testlerin (zeka testi vb) yapılmasına gereksinim duyulabilir. Gelişme geriliği, öğrenme güçlüğü veya zihinsel yetersizlik saptanan bireylerin erken dönemde destekleyici eğitim programlarına alınması son derece önemlidir.  
 
5.  Mide- yemek borusunda geri kaçak(reflü): Serebral palsili çocuklarda yemeklerin yemek borusundan yukarı çıkması hali oldukça sıktır. Kusma, yemek sırasında huzursuzluk, sık öksürük ve yemeklerin soluk borusuna kaçması nedeniyle akciğer enfeksiyonu geçirme en sık bulgulardır. Reflü olan hastalarda ilaç tedavisi veya cerrahi tedaviye gereksinim duyulabilir. 
 
6. Beslenme güçlükleri: Ağır serebral palsili bazıı hastalarda beyin işlevinin yetersizliğine bağlı çiğneme ve yutma ile ilgili sorunlar vardır. Bu nedenle kilo alamama ve akciğer enfeksiyonu gibi sorunlar sık görülür. Oral-motor eğitim, etkin beslenme ve oluşabilecek sorunların giderilmesinde çok önemlidir. Küçük bir grupta tüpten besleme gerekebilir.
 
7. Ortopedik problemler: Serebral palsili çocuklar büyüyüp geliştikçe gergin ve katı durumdaki kasların boyu kısalır ve eklemlerde şekil ve işlev bozuklukları ortaya çıkabilir. Bu sorunlar, en çok ayak bileği, diz, kalça, dirsek ve el bileğinde görülür. Bunun dışında, özellikle bağımsız yürüme yeteneği olmayan çocuklarda kalça çıkığı gelişimi görülebilir. Bu nedenle bu hastaların ortopedist tarafından değerlendirlmesi gerekebilir. 


Sayfamızı Paylaşın
Etiketler:  
Sayfa Yorumları (0)
  •  

Yorum Bırakın
        
© Prof. Dr. Füsun Alehan Çocuk Nörolojisi Uzmanı - 2000-2024     Tasarım Ankara Hosting
Toplam Hİt : 1068298 | Bugün Tekİl : 71 | Toplam Tekİl : 399528 |